Sisustusahdistus


Kun ideat ovat solmussa, koti kaaoksen vallassa ja tunnit loppuvat vuorokausista kesken. Tämä tarkoittaa minulla sisustusahdistusta. Ei tietenkään mitään oikeaan ahdistukseen verrattavaa, mutta henkisesti itselleni hyvin raskasta. Minulle kodin siisteys ja viehättävyys ovat todella tärkeitä asioita yleisen jaksamiseni kannalta. Voin hyvin silloin, kun meidän koti voi hyvin. Jos tavarat ovat hujan hajan ja nurkissa pölyä, niin tuntuu kuin koko mieli pölyttyisi. Vaikka rakastan sisustamista ja kodin laittamista, alkaa se välillä myös ahdistaa. Aina ei lompakko tai viikossa olevat tunnit pysy inspiraatioiden mukana ja tästä johtuen syntyy paljon keskeneräistä, joita ei saa vietyä loppuun asti. Ja tämä inspiraatioiden paikoillaan junnaaminen aiheuttaa ahdistusta.


Sain pari viikkoa sitten kunnon inspiraatiopuuskan, joka venyi muutamalle päivälle. Lähdin pyörittelemään kalusteita kotonamme ja muun muassa olohuoneen lipasto muutti pojan huoneeseen ja sen tilalle päätin kokeilla eteisen tasoa. Osa tavaroista jäi lojumaan odottaen uutta paikkaa, ja eteinen ammottaa tyhjyyttään. Myös taulut lähtivät seikkailemaan huoneesta toiseen, jättäen jälkeensä tyhjiä seiniä. Ja sitten jouduin flunssan kouriin ennen kuin olin saanut inspiraatioita vietyä loppuun ja tästä seurasi viikon mittainen sisustusahdistus. 


Tuntui siltä, kuin inspiraatiot olisi flunssan aikana menneet solmuun, eikä minulla ollut sen jälkeen aikaa tai energiaa avata näitä solmuja. Muutama päivä meni manaten kodin sisustusta. Mikään ei tuntunut hyvältä ja selailin jo nettikauppojen tarjontaa miettien kaikkia parempia ratkaisuja jo olemassa olevien tilalle. Sosiaalinenmedia on tällaisissa hetkissä paikka, jota yritän vältellä. Muiden kauniiden kotien katseleminen ahdistustilan aikaan ei auta avaamaan omia umpisolmuja vaan tuntuu, että ne vetävät niitä vain kireämmälle. Pystyn parhaiten inspiroitumaan somen maailmassa, kun mieli on oman kodin suhteen seesteinen.


Osittain uskon, että blogi ja some lisäävät tälle ahdistukselle altistumista, sillä vaikka laitan kotia täysin itselleni ja meidän perheelle, niin väkisinkin sitä miettii sen julkaisukelpoisuutta. Onneksi olen kuitenkin oppinut lopettamaan ajattelun, että "mitähän muut tästä ajattelevat", sillä se ajattelutapa rajoittaa omaa luovuutta todella paljon. Sitä kuitenkin on tullut kriittisemmäksi omaa tyyliään kohtaan ja vertailee liikaa toisten vaihtoehtoja omiinsa, ajatellen "olisikohan tuo ollut sittenkin parempi vaihtoehto". Sisustuksessa on niin paljon eri tyylejä ja itse rakastan niistä monia, että niistä on mahdotonta saada kaikkia mieluisia vaihtoehtoja omaan kotiinsa. Mutta sitä turtuu omaan kotiinsa aina niin nopeasti, että toisten ratkaisut tuntuvat usein viehättävimmiltä. Sen suhteen on hyvä olla aina vähän keskeneräistä ja pyöritellä jo olemassa olevia ratkaisuja, että saa pientä puhtia jo olemassa olevaan.


Loppuviikosta minulla oli vihdoin aikaa ja energiaa viedä inspiraatioitani loppuun kesken jääneiden projektien suhteen ja tämän viikonlopun sain viettää kotona todella seesteisissä tunnelmissa. Vihdoin on taas fiilis, että voin vain istua ja nauttia miljööstä, miettimättä mitä tekisin toisin. Oma koti on taas se mieluisin, juuri minunlaiseni.


9 kommenttia

 1. Toinen sisustuksen kanssa ahdistuva täällä hei! Toi on totta, että kun kämppä on sekaisin niin mieli on myös !

  https://www.stoori.fi/rakkaudella-henna/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että muutkin kamppailevat saman asian kanssa. Varmasti suurimmat ajatukset jopa aivan turhia, mutta minkäs sitä itselleen ja omalle mielelleen voi. Oikein mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle Henkiolento H :)

   Poista
 2. Miten kaunista. Samaistun ahdistukseesi silloin tällöin, lähinnä kun liian monta tekemätöntä juttua on kesken. Meillä on kodin remontoiminen kesken, joten uskoisin senkin vaikuttavan asiaan kun remonttilista on huutavan pitkä vielä. Mutta päivä kerrallaan, niin sisustuksessa kuin arjessa ylipäätään. ❤ leppoisaa sunnuntaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo mainitsemasi keskeneräiset rempat ovat ehkä pahin ahdistuksen aiheuttaja. Välillä tuntuu, että on mahdoton yhtälö kun saman aikaisesti haluaa valmiiksi keskeneräiet asiat ja samaan aikaan haluaa myös sisustaa muita tiloja. Pitäisi osata keskittää ajatukset aina siihen yhteen, niin mielikin saattaisi pysyä maltillisempana. Päivä kerrallaan on loistava neuvo. Mukavaa sunnuntai-iltaa myös sinulle Meiju :)

   Poista
 3. Kaunis koti teillä, ihana sävy maailma! Mistä tuo olohuoneen matto on hankittu? Onko Ellokselta?😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Heidi. Juu matto on Ellokselta, muistaakseni Alton nimeltään :)

   Poista
 4. Onko tuo lattia helppo pitää puhtaana? :) Näkyykö pöly yms helposti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Aino! Lattia on kyllä todella kiitollinen puhtaana pidon suhteen. Pinnan kirjavuuden ja "puun säikeiden" ansiosta roskat ja pölyt ei pahemmin erotu. Voin siis suositella :)

   Poista
 5. Heippa! Mistä eteisen suuri peili on hankittu?

  VastaaPoista

Contact

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

Mailchimp link

//blogspot.us15.list-manage.com/subscribe/post?u=120eefd659d14f52d7c0f1220&id=fcc9c3d615

New blog post

Subscribe to our newsletter and don't miss new posts!